Wintersport in Winterberg

De ligging in het Sauerland maakt van Winterberg een bestemming waar in de winterperiode aan allerlei soorten wintersport gedaan kan worden. Winterberg ligt zelf op een gemiddelde hoogte van 668 meter boven de zeespiegel en wordt omringt door bergen die tot een hoogte van ruim achthonderd meter. De hoogste berg in de omgeving van Winterberg is de Kahler Asten. De top van deze berg is 841,9 meter hoog. Dankzij de hoogtemeters is Winterberg in de winter gemiddeld enkele graden koeler dan de lager gelegen gebieden in Duitsland. Hierdoor kan het gebied al wit zijn terwijl het kwik in de rest van Duitsland nog boven nul ligt.

Wintersportseizoen

Officieel begint het wintersportseizoen in Winterberg een week voor Kerstmis. Als de weergoden Winterberg gunstig gezind zijn dan kan dat ook gerust een of twee weken eerder zijn. Zo begon het seizoen in 2012 al op 5 december omdat er op een aantal pistes voldoende sneeuw lag. Indien het weer niet mee wil werken dan heeft Winterberg op een aantal pistes sneeuwkanonnen staan om de piste van een laag kunstsneeuw te voorzien. De temperaturen moeten dat wel toestaan, want als het echt te warm is dan heeft het opspuiten van de pistes ook weinig zin. Gelukkig komt dit weinig voor en kun je vanaf Kerstmis tot zeker eind februari vrijwel gegarandeerd skiën of snowboarden. Houd er wel rekening mee dat met name tijdens de feestdagen de vele bezoekers aan Winterberg hun tol eisen van de pistes. Indien er geen natuurlijke sneeuw ligt dan merk je dat de kwaliteit van de pistes gedurende de dag snel achteruit gaat als het druk is.

Wanneer het wintersportseizoen eindigt is vooral afhankelijk van moedertje natuur. Meestal lukt het wel om de pistes tot in de loop van maart in redelijke tot goede conditie te houden. Soms heb je geluk en kan er tot in april goede sneeuw liggen.Skiliftkarussell Winterberg

Het wintersportgebied bij Winterberg heet Skiliftkarussell Winterberg. Dit skigebied omvat 7 bergen, waarvan de Bremberg, de Poppenberg, de Kappe en de Kahler Asten de vier belangrijkste zijn. In totaal zorgen 26 liften ervoor dat je over een totale lengte van 27 kilometer kunt skiën en snowboarden. De helft hiervan bestaat uit blauwe pistes. Er is 11 kilometer aan rode pistes en het deel zwarte pistes beslaat slechts twee kilometer. Vanwege het gebrek aan serieuze lengtes aan zwarte kilometers wordt Winterberg weleens afgedaan als een wintersportbestemming voor beginners. Dat is volgens ons niet terecht, want de combinatie van blauwe en rode pistes biedt voldoende uitdaging voor de gemiddelde skiër of snowboarder waarvoor het allemaal niet té spannend hoeft te worden.

Het enige echte nadeel van Winterberg als wintersportbestemming is de beperkte lengte van de pistes, waardoor je vrij veel gebruik moet maken van de liften. Zeker op drukke dagen (Kerstvakantie, voorjaarsvakantie en de weekeinden) betekent dat veel wachten, soms heel veel wachten bij de liften. Vooral als er bekend wordt dat er een mooie laag verse sneeuw gevallen is kan het in het weekeinde ineens erg druk zijn in Winterberg. Een deel van de pistes is voorzien van verlichting. Dat betekent heerlijk skiën of snowboarden terwijl het donker is.

Langlaufen

Voor langlaufers telt het gebied rondom Winterberg ongeveer 120 kilometer aan geprepareerde loipes. Helaas ben je voor het langlaufen wel aangewezen op echte sneeuw, omdat de loipes niet door middel van sneeuwkanonnen van sneeuw voorzien worden. Langlaufers dienen daarom goed de actuele informatie wat betreft de sneeuwhoogtes en het wel of niet open zijn van de loipes in de gaten te houden. Wie gaat langlaufen in Winterberg die zal kunnen genieten van verschillende landschappen. Een deel van de loipes voert je door indrukwekkende naaldbossen, terwijl je op een aantal andere plekken een mooi wijds uitzicht hebt over de omgeving.