Weer en beste reistijd

Het weer in Winterberg
Het klimaat van Winterberg kenmerkt zich door de een aangename warme zomerperiode en koele en soms koude winterperiode. Hierdoor is het klimaat van Winterberg het gehele jaar geschikt voor verschillende buitensporten. In de wintermaanden kun je hier fantastisch skiën, langlaufen en bobsleeën. In de andere maanden van het jaar leent het klimaat van Winterberg zich uitstekend voor allerlei andere buitensportactiviteiten. Waar je in Winterberg echter wel rekening mee moet houden is de hoogte waarop het dorp ligt. Winterberg ligt namelijk op bijna zevenhonderd meter hoogte, waardoor het klimaat hier soms sterk afwijkt van het klimaat van de omliggende dorpen.

Klimaat

Winterberg heeft net als Nederland het overgrote deel van het westelijke deel van Duitsland een gematigd maritiem klimaat. Het klimaat In Winterberg is ondanks zijn inlandse ligging sterk beïnvloed door de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Alleen als de wind uit het oosten komt is de invloed van de zee niet meer merkbaar. Op deze dagen is het een stuk kouder en guurder dan op de dagen dat de wind bijvoorbeeld uit het westen of het noorden komt. Typerend voor het gematigde maritieme klimaat zijn de relatief koele wintermaanden en de milde zomers. De neerslag is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld.

meer informatie over het klimaat van WinterbergNeerslag

De gemiddeld jaarlijkse neerslag valt sterk te vergelijken met de neerslagcijfers die wij in Nederland gewend zijn. De neerslagpieken liggen in de zomer- en de wintermaanden. De lente- en herfstmaanden zijn iets droger. In de zomermaanden bestaat de neerslag voornamelijk uit stevige zomerse buien. In de winterperiode zal op de koudste dagen van het jaar de neerslag hoofdzakelijk uit sneeuw en of natte sneeuw bestaan. Valt deze niet, dan komen de sneeuwkanonnen in werking zodat er toch geskied kan worden in Winterberg. De hoeveelheid sneeuw die er in Winterberg valt is erg verschillend per jaar. In sommige winters valt er hier meer dan een meter sneeuw en in sommige winters zijn de sneeuwvlokjes ver te zoeken. Dit is het nadeel van een relatief dichtbij huis wintersportgebied. Gemiddeld genomen zijn er vijftien tot zestien dagen per maand met neerslag.

Zon in Winterberg

De zon in Winterberg kan erg aangenaam zijn, zowel in de zomer als in de wintermaanden. In de zomermaanden zorgt dit zonnetje ervoor dat de temperatuur hier kan oplopen tot dertig graden Celsius. Temperaturen boven de dertig graden Celsius komen hier wel voor, maar zijn wel een uitzondering. Op deze warme dagen is het heerlijk om in de schaduwrijke bossen rond het dorp te wandelen of te fietsen. Zorg er dan wel voor dat je goed bent ingesmeerd met zonnebrand en dat je voldoende water meeneemt. In de winterperiode zorgt dit zelfde zonnetje ervoor dat het uit de wind in de zon het heerlijk vertoeven is. Dit komt mede door de reflectie van de zon in de sneeuw. Ook op deze zonnige dagen is het verstandig om in ieder geval je gezicht in te smeren met zonnebrand.

Winter in Winterberg

De winters in Winterberg zijn koud maar niet extreem koud met temperaturen ver onder het vriespunt. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode net iets boven het vriespunt. In de avond en nacht komt kwik net onder het vriespunt. Januari is gemiddeld genomen de koudste maand van het jaar met gemiddelde nachttemperaturen van min vier graden Celsius. In extreme gevallen kan het kwik in Winterberg dalen tot min tien tot min vijftien, maar veel verder zal het kwik hier niet zakken. In de wintermaanden sneeuwt het met regelmaat in Winterberg. Dit is nog geen garantie voor een geslaagde wintersportvakantie, maar de kans op sneeuw is hier al een stuk groter dan bijvoorbeeld in de Ardennen. Als het gesneeuwd heeft in Winterberg ziet het dorp er gelijk uit als de ideale wintersportbestemming. Op de dagen dat er sneeuw tekort is worden de sneeuwkanonnen aangezet zodat de pistes nog goed gebruikt kunnen worden.

Weersextremen in Winterberg

Doordat het klimaat in Winterberg stekt beïnvloed wordt door de warme golfstroom van de Noordzee en de Atlantische Oceaan komen er maar zelden echte weersextremen voor. De weersextremen die er voor kunnen komen zijn overmatige sneeuwval of hevige regenbuien, maar ook deze zijn vaak van tijdelijke aard. Door de beschutte ligging van Winterberg komen extreem harde winden in dit gebied niet zo snel voor. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat de weersomstandigheden in Winterberg of op de omliggende heuvels erg kunnen verschillen met de weersomstandigheden in de lager gelegen delen in de buurt van het dorp.