Vervoer in en naar Winterberg

Winterberg is voor veel Nederlanders het dichtstbijzijnde wintersport gebied die dankzij de sneeuwkanonnen sneeuwgarantie biedt. Veel Nederlanders trekken dan ook in de wintermaanden even naar het dorp toe om de lange latten uit te proberen. De meeste toeristen komen naar Winterberg met de auto, maar ook alternatieve mogelijkheden zoals met de bus en de trein worden steeds populairder. De reistijd naar Winterberg is sterk afhankelijk van het type vervoer dat je gekozen hebt of vanwaar je uit Nederland vertrekt. Eenmaal in Winterberg aangekomen kun je in de meeste gevallen de auto gemakkelijk parkeren bij je hotel of andere accommodatie. Winterberg is niet groot en kan vrij gemakkelijk te voet verkend worden. Er rijden vanuit Winterberg verschillende treinen en busdiensten naar de verschillende omliggende dorpen en bezienswaardigheden.

Met de auto naar Winterberg

Aangezien Winterberg slechts op ongeveer twee uur rijden van de Nederlandse grens ligt, gaan de meeste Nederlanders met de auto naar het dorpje toe. De reis ernaartoe leidt dwars door het Ruhrgebied heen. Dit kan soms voor grote vertragingen zorgen. Probeer indien mogelijk de spits rondom Essen, Duisburg en Dortmund te mijden, want dit kan je reistijd met enkele uren verlengen. Het overgrote deel van de autorit naar Winterberg is over snelwegen. Net Voorbij Dortmund neem je de afslag richting Winterberg. Hierna worden de wegen een stuk smaller en heuvelachtiger. Deze weg kan met name in de vakantieperiode erg druk zijn. Als je naar Duitsland gaat met de auto, houd er dan rekening mee dat in Duitsland bij winterse omstandigheden winterbanden verplicht zijn. Wie geen winterbanden onder zijn auto heeft kan rekenen op een boete. Winterberg kent geen umweltzone, dus een Duitse milieusticker is in dit deel van Duitsland niet nodig.

Reizen in Winterberg

Winterberg is maar een klein dorp, dus de meeste afstanden zijn goed te voet te doen, maar wie liever niet te veel loopt kan in Winterberg de bus of een taxi nemen. De meeste toeristen rijden met de auto naar de ski-piste en terug, maar ook hiervoor kun je natuurlijk gebruik maken van één van de taxi-bedrijven in en om Winterberg. Als je in Winterberg de toeristenbelasting betaalt kom je in aanmerking voor de gratis Sauerlandkaart. Met deze kaart krijg je, naast korting op veel attracties en sportactiviteiten, gratis bus- en treinvervoer in de omgeving van Winterberg.

Busreizen

Er worden met name in de winterperiode door meerdere busmaatschappijen busreizen aangeboden tussen Nederland en Winterberg. Dit is in veel gevallen de goedkoopste manier om naar Winterberg te reizen. Je kunt namelijk al een retourticket boeken voor minder dan vijfentwintig euro. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om een dag- of een weekendretour. Je stapt in één van de grotere steden in Nederland op en vertrekt dan naar Winterberg. De busreis zal afhankelijk van je opstapplaats ergens tussen de drie en de zes uur in beslag nemen. Als je ervoor kiest om een dagtocht naar Winterberg te doen moet je echter wel vroeg opstaan, aangezien de bus in sommige plaatsen al om 03:00 vertrekt. De reizigers die opstappen in de buurt van de Duitse grens kunnen dan nog een paar uur blijven liggen. Bij dagtochten vertrekt de bus vanuit Winterberg in veel gevallen weer om 18:00 richting Nederland. Andere maatschappijen rijden s ‘nachts zodat je nog van de après-ski in Winterberg kunt genieten.

Met de trein

Een minder bekende manier is om naar Winterberg af te reizen is per trein. De reistijd is erg afhankelijk van de verschillende verbindingen en hoelang de overstaptijden zijn. Voor een treinreis van bijvoorbeeld Utrecht naar Winterberg moet je rekenen op een reistijd tussen de vier en de zes uur. In het gunstigste geval stap je tweemaal over en in het slechtste geval vier maal. Op de heenreis neem je de internationale trein naar Duisburg en eenmaal in Duisburg aangekomen stap je over op de trein naar Dortmund om daar weer over te stappen op de trein naar Winterberg. In andere gevallen moet je soms ook nog overstappen in Münster en of Enschede. De kosten voor een treinreis naar Winterberg zijn aan de hoge kant. Voor een enkele reis ben je ergens tussen de zestig en tachtig euro kwijt.Vliegen naar Winterberg

Een ongebruikelijke manier om naar Winterberg te reizen is met het vliegtuig. Ondanks dat het ongebruikelijk is, kan het wel. De gemakkelijkste manier om vanuit Nederland naar Winterberg te vliegen is om vanaf Amsterdam, Schiphol te vliegen op Frankfurt International Airport. De vluchttijd tussen deze twee vliegvelden zal ongeveer één uur en een kwartier bedragen. De kosten van een retourvlucht variëren sterk per maatschappij maar je kunt al een retourticket boeken voor net iets minder dan tweehonderd euro. Je moet dan echter nog wel vanaf het vliegveld ongeveer honderdvijftig kilometer afleggen naar Winterberg. Met een huurauto zal deze reis ongeveer twee uur in beslag nemen. Met de bus of de trein zijn deze reistijden iets langer.

Parkeren in Winterberg

Er zijn in Winterberg tal van grote en kleine parkeerterreinen te vinden. Op een aantal van deze parkeerterreinen moet je betalen en op andere moet je gebruik maken van een parkeerschijf. De betaalde parkeerplaatsen kun je herkennen door de aanwezigheid van het Parkscheinbord.