Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Winterberg is het handig om er al het één en ander aan informatie over op te zoeken. Hierdoor kan je vrij gemakkelijk bepalen wat je in de directe omgeving van Winterberg perse wil zien en welke activiteiten je graag wil doen. Dit kan zeker tijdens een kort bezoek aan Winterberg veel tijd besparen. Het is namelijk onmogelijk om alle hoogtepunten en activiteiten in één bezoek aan Winterberg te proppen. Laat je hier echter niet te strak door leiden, want dan mis je misschien wel een hoogtepunt die je tijdens het inlezen over het hoofd gezien had. Ga dus voorbereid op reis, maar blijf flexibel in je planning.

Douane en documenten

Duitsland heeft net als Nederland het ‘Shengenakkoord’ ondertekend. Dit houdt in dat er vrij vervoer van personen en goederen mogelijk is tussen de twee landen. Je moet echter wel in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs. Dit kan een paspoort of identiteitskaart zijn. Het invoeren van Verdovende middelen zoals hard- en softdrugs is ten strengste verboden en leveren naast boetes in sommige gevallen gevangenisstraffen op.Drinkwater

Het leidingwater in Winterberg is net als in de rest van Duitsland erg goed drinkbaar. Het heeft niet of nauwelijks een bijsmaak en is kwalitatief te vergelijken met het drinkwater in Nederland. Wie liever het zekere voor het onzekere neemt kan beter flessenwater drinken.

Elektriciteit

Wie naar Winterberg reist heeft geen wereldstekker of adapter nodig. In Duitsland heeft men net als bij ons 220-230 volt wisselstroom bij 50 Hz. Men gebruikt dezelfde stekkers als in Nederland.

Feestdagen

Duitsland kent een aantal officiële feestdagen waarbij de winkels, overheidsinstanties en banken over het algemeen gesloten zijn. Ook zijn tijdens de meeste feestdagen zijn veel musea gesloten. Sommige musea sluiten hun deuren tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Duitse feestdagen die ook in Winterberg gevierd worden:

1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
3 oktober – Dag van de Duitse Eenheid
1 november – Allerheiligen
25 en 26 december – Kerstmis (Weihnachten)
variabel – Pasen
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren

In Winterberg wordt carnaval gevierd, maar minder uitbundig dan in veel andere Duitse plaatsen. Er is hier dan ook geen optocht, maar in enkele cafés en kroegen wordt er wel het typische Duitse carnaval gevierd. Dit betekent dus TL-verlichting en lange tafels met grote potten bier. De meeste winkels en openbare instanties zijn tijdens deze dagen gewoon geopend.

Alarmnummers

In Winterberg bel je in directe noodsituaties net als in Nederland en grote delen van Europa het noodnummer 112. De politie is ook bereikbaar op het noodnummer 110.

Geld

In Winterberg betaal je net als in de rest van Duitsland en in Nederland met de Euro. De prijzen in Winterberg liggen ongeveer op hetzelfde niveau als wij in Nederland gewend zijn. Er zijn in Winterberg een aantal pinautomaten te vinden waar je gewoon met je Nederlandse pas geld uit de muur kan halen. In veel winkels is het ook mogelijk om met je Nederlandse pinpas te betalen.

Openingstijden

De winkels in Winterberg zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09:00 tot en met 17:30. Op zaterdag van 09:00 tot en met 16:00 en op zondag zijn sommige winkels geopend tot 14:00. De meeste supermarkten in Winterberg zijn dagelijks geopend tot 20:00. De Tourist-Information is van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 geopend, op zaterdag van 09:00 tot 14:00 en als het koopzondag is van 10:00 tot 14:00.

Internet/wifi

Op de meeste plaatsen in Winterberg en in de directe omgeving van het dorp heb je een stabiele 3G verbinding. Als je verder van het dorp weggaat heb je de kans terug te vallen op het gprs netwerk. Dit zal in de praktijk niet heel snel gebeuren. Bij veel horecagelegenheden wordt er gratis wifi aangeboden. In sommige gevallen gaat het hierbij om een open verbinding waar je makkelijk gebruik van kan maken. In andere gevallen gaat het om een versleuteld netwerk. Als dit het geval is kun je vaak aan het personeel de code vragen. Bij de verschillende vakantieparken en hotels is het sterk afhankelijk per locatie of er gratis internet wordt aangeboden.

Tijdsverschil

Winterberg kent geen tijdsverschil met Nederland. Het ligt in dezelfde tijdzone (UTC +1). De zomertijd gaat gelijk in met die van Nederland (laatste zondag van maart). Op de laatste zondag van oktober wordt de klok een uur teruggezet en gaat de wintertijd weer in.Taal

In Winterberg wordt er Duits gesproken, maar als je langzaam en duidelijk praat kun je hier vaak ook terecht in het Nederlands. Dit is niet overal het geval. De mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn spreken vaak ook een woordje Engels. De meeste informatie is er echter alleen maar in het Duits te vinden.

Veiligheid

Winterberg is een redelijk veilig dorp in Duitsland. Overvallen komen zo goed als niet voor. Inbraken en autodiefstalen wel, dus zorg ervoor dat ook in je vakantiehuisje of je hotelkamer je bezittingen veilig zijn opgeborgen. Het enige onveilige wat er in Winterberg echt op de loer ligt zijn verwondingen tijdens het sporten. Met name in de winterperiode bij het skiën of snowboarden kun je vrij gemakkelijk wat breken.

Gezondheid

Er zijn in Winterberg enkele apotheken, drogisterijen en dokters te vinden. Voor de ernstigere gevallen beschikt het dorp zelfs over een eigen ziekenhuis, het St. Franziskus Krankenhaus. Controleer van tevoren goed wat je reisverzekering allemaal wel en niet vergoedt, zodat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.